Fantasidyr for børn og voskne

Forsiden DYR i NATUREN - ren FANTASI

DYR i NATUREN – ren FANTASI  er titlen på mit foredrag for børn – men også titlen og oplægget til en ny spændende børne- og familiebog, der handler om alle de sjove fantasidyr, vi møder i naturen.

Det er en foto-, arbejds- og oplevelsesbog for børn, der også kan læses af voksne, bygget op over et stort antal udvalgte billeder af fantasidyr fotograferet i naturen. I ord og billeder er bogens formål at give børnene personlige indsigter samt at bringe børn og voksne ud på opdagelse i naturen og lære den enkelte selv at kunne se og fotografere fantasidyrene.

Bogens målgruppe
Bogen henvender sig primært til børn i alderen 6-13 år, men kan også bruges som en billedbog, hvor selv små børn kan få oplevelser ved blot at kigge på billederne af fantasidyrene. Bogen vil være anvendelig til børnefamilier, til bedsteforældre, til daginstitutioner, til indskolingen, til foreninger, til friluftslivet, til spejdere og til alle andre naturelskere.

Også til børn med særlige udfordringer
Et ønske med bogen er også, at den kan anvendes af børn med særlige udfordringer. Her tænker jeg bl.a. på ikke bogligt stærke børn. Billedmaterialet taler for sig selv, og børn vil føle sig værdifulde ved at lære at kunne se dyrene uden nødvendigvis at skulle kunne læse.
Mit håb er tillige, at ensomme børn og børn der mistrives vil kunne finde nye håb og muligheder og bryde de ensomme cirkler ved at knytte sig til naturen på nye måder – i nye fællesskaber med andre børn og voksne. Det vil blive kompetencegivende for børnene at færdes i naturen, og det giver mulighed for, at de får mange succesoplevelser.

I fantasidyrenes verden findes der ingen facitlister. Den der ser et dyr, bestemmer selv hvad dyret ligner, og her har alle ret. I fantasidyrenes verden handler det ikke om at komme først, være størst og om at vinde, men om at være med, at bidrage og om at have det sjovt.

Målet med bogen
Målet med bogen er, at læseren får øjnene op for den rigdom af fantasidyr, der omgiver os. Naturen besjæles, dyrene personificeres, og alt omkring én bliver nærværende på en anderledes levende og fascinerende måde. Det bliver dragende for både børn og voksne at færdes i naturen, og dyrene viser sig at findes overalt i skoven, i busken, på marken, i skyen, ved stranden, i vandet, i snedriven, i urtehaven, på græsplænen, i parken, i en sammenplantning, i en altankasse, selv i stilken på en klase vindruer.

Målet er også at barnet oplever, hvordan det er muligt at lege med lyset og vende tilbage til motivet på forskellige tidspunkter af dagen, ugen, året og livet. Herved træder dyrene i forskellig karakter. Dyrene skifter udtryk og opleves forskelligt, alt afhængigt af om de er solbeskinnede, forblæste, våde eller dækkede af sne. Den nysgerrige lærer at spotte dyrene langt fra og ganske tæt på.

Opmærksomhedstræning
I forbindelse med præsentation af billederne bliver læseren stillet spørgsmål, der dels har til formål at træne opmærksomheds- og iagttagelsesevnen, dels har til formål at lade læseren vende blikket indad og reflektere over livet. Læses bogen højt for barnet eller for en gruppe af børn, kan mange af spørgsmålene bruges som oplæg til en dialog eller en fællessnak.

TIPS & ØVELSER
I bogen findes nyttige TIPS i forbindelse med det emne, der diskuteres i det enkelte kapitel. Der er også sjove ØVELSER, som barnet kan give sig i kast med straks, eller som man kan vende tilbage til og arbejde med en anden god gang.
Ud fra et ønske om at lære den enkelte at blive mere bevidst afsluttes hvert kapitel med et spørgsmål om, hvad læseren har lært.

Fang de gode motiver
Bogen rummer kapitler om hvordan man selv lærer at fange de gode motiver og sidenhen bearbejde billederne på computeren, da det bl.a. handler om at få barnet fra computeren ud i naturen, bruge kamera og mobil og så tilbage til computeren.

Forhåndsbestil bogen inden den udkommer

Kender du et forlag, der har lyst til at udgive den?
Bogen DYR i NATUREN – ren FANTASI mangler en forlagsudgiver – så tip mig, hvis du kender et forlag, der gerne vil medvirke til udgivelsen.

Overskud fra salg af bogen henlægges som startkapital til udarbejdelsen af undervisningsmateriale og fem opfølgende bøger samt til udvikling af hjemmesiden www.photosgonewild.dk der giver børn fra Danmark, og sidenhen fra hele verden, mulighed for at netværke sammen over internettet omkring en helt ny verden af fantasidyr, som børnene selv skaber.

Læs mere om visionen om en global database